Hybriditoteutus mahdollistaa joustavan osallistumisen nuorisotyölliseen harrastustoimintaan

Blogi

Ruutukaappaus Discordista. Kuvassa näkyy dialla teksti: Animoinnin 12 periaatetta sekä animoitu piirroshahmo. Kuvaruudun alareunassa näkyy kuuden osallistujan kuvakkeet.

Teksti: Suvi Tuominen, HUMAK

Toteutimme hankkeessa nuorten aikuisten taidetoimintaa, jonka tavoitteena oli tarjota mielekästä tekemistä yksinäisyyttä kokeneille nuorille: uusia kavereita, ryhmään kuulumisen tunnetta ja intoa omaan taideharrastukseen.

Toiminta järjestettiin siten, että osa nuorista tapasi kasvokkain nuorisotila Pointissa Hyvinkäällä, kun taas osa osallistui etänä Discordin välityksellä. Yleensä 2-3 nuorta osallistui Discordissa, kun taas nuorisotilalla oli paikalla 2-6 nuorta. Tämä järjestely mahdollisti joustavuutta, sillä nuoret saattoivat vaihdella osallistumistapojaan. Osa oli aina paikalla fyysisesti, kun taas osa oli useimmiten verkossa. Toisinaan nuoret osallistuivat verkossa ennen kuin ehtivät paikan päälle nuorisotilalle tai olivat ensin nuorisotilalla ja hyppäsivät sitten verkkoon. Nuorille oli luontevaa yhdistää osallistuminen sekä verkossa että kasvokkain.

Nuorten ydinryhmä oli olemassa jo ennen hankkeen alkua. He olivat perustaneet oman taideharrastusryhmänsä syksyllä 2022 ja kokoontuivat säännöllisesti keskiviikkoisin nuorisotilalla. DIGISTI-hanke toi lisäarvoa tähän toimintaan mahdollistamalla etäosallistumisen, markkinoimalla kerhotoimintaa ja järjestämällä taideasiantuntijoita ohjaamaan toimintaa.

Ohjattuja kertoja järjestettiin syksyllä 2022 joka toinen keskiviikko, ja joka toinen keskiviikko nuoret tapasivat nuorisotilalla oman taideharrastuksensa parissa. Alun perin ohjatun toiminnan oli suunniteltu päättyvän vuoden vaihteessa, mutta nuorten toiveesta sitä jatkettiin keväällä 2023, jolloin ohjattuja kertoja oli kerran kuukaudessa.

Jokaisella ohjatulla kerralla oli mukana taideasiantuntijoita ohjaamassa nuoria erilaisissa taidetekniikoissa. Lisäksi Humakin työntekijä oli aina paikalla ohjaajana. Taideasiantuntijat ja Humakin työntekijät osallistuivat Discordin kautta. Yhdessä nuorten kanssa päätettiin ohjattujen kerhokertojen ajankohta, kesto ja aiheet. Humakin työntekijät olivat yhteydessä taideasiantuntijoihin ja ohjeistivat heitä Discordin käytössä sekä toiminnan toivotuissa sisällöissä ja menetelmissä. Verkkoympäristö mahdollisti asiantuntijoiden osallistumisen eri puolilta Suomea ilman matkustamisen tarvetta. Asiantuntijat olivat muun muassa Kuopiosta, Salosta, Keravalta, Helsingistä, Hämeenlinnasta ja Jyväskylästä.

Kerhokertojen aiheina olivat muun muassa sarjakuva, animaatio, visuaalinen suunnittelu ja tekoäly. Yleensä kerhokerrat noudattivat samaa kaavaa: taideasiantuntija antoi alustuksen aiheesta, näytti esimerkkejä ja ohjeisti yksilöllisen tehtävän. Nuoret työskentelivät itsenäisesti harjoitusten parissa 20-30 minuuttia, minkä jälkeen he jakoivat halutessaan omia töitään Discordissa nähtäväksi ja saivat kannustavaa ja rakentavaa palautetta niin asiantuntijalta kuin muilta nuoriltakin. Discord mahdollisti myös töiden jatkamisen ja jakamisen ohjattujen kertojen välillä.

Discord toimi myös hyvänä tiedonvälityskanavana ohjaajien ja nuorten välillä sekä ylläpiti keskustelua ja aktiivisuutta myös ohjauskertojen ulkopuolella. Nuoria muistutettiin tulevista ohjatuista kerroista ja hehkutettiin tulevia taideasiantuntijoita, mikä edisti positiivista yhteisöllisyyttä ryhmässä. Tärkeää oli myös varmistaa, että nuoret olivat valmistautuneet tarvittavilla välineillä ja sovelluksilla seuraavaan kertaan. Ohjattujen kertojen jälkeen Discordiin laitettiin mahdollisuuksien mukaan taideasiantuntijan materiaali ja harjoitustehtäviä niille, jotka eivät pystyneet osallistumaan reaaliaikaisesti. Joitakin ohjattuja kertoja tallennettiin niin, että niihin pystyi palaamaan myöhemmin.

Kerhokertojen ilmapiiri oli rento ja avoin, ja nuoret huomioivat hyvin toisensa jakamalla puheenvuoroja toisilleen. Ryhmä oli kaikkiaan positiivinen ja innostuva. Keskusteluyhteys oli ohjaajien näkökulmasta yllättävän luontevaa niin nuorisotilalla olijoiden kuin verkko-osallistujien kesken. Hyvinkään nuorisopalveluilla on käytössään laadukas kokousmikrofoni, joka mahdollisti saman pöydän ääressä olevien nuorten äänen kuulumisen kirkkaasti myös Discordin puolella.

Toimintaa markkinoitiin Hyrian kautta esimerkiksi Wilmassa ja oppilaitoksen infonäytöillä. Kuraattori ja etsivä nuorisotyöntekijä markkinoivat toimintaa myös henkilökohtaisesti suoraan nuorille. Discordiin liittyikin markkinoinnin myötä noin 15 nuorta, mutta suurin osa heistä ei osallistunut keskusteluihin aktiivisesti. Humakin työntekijät ottivat yhteyttä näihin nuoriin yksityisviesteillä Discordissa kannustaakseen heitä osallistumaan.

Kaikille nuorille lähetettiin nimetön Webropol-kysely vuodenvaihteessa, jossa tiedusteltiin heidän mielipiteitään taidekerhon toiminnasta ja mahdollisista kehitysideoista kevättä varten. Tällä toivottiin saatavan mielipiteitä myös niiltä nuorilta, jotka olivat liittyneet Discordiin, mutta eivät vielä olleet osallistuneet ohjattuihin kertoihin. Kyselyn perusteella suuria muutoksia ei kaivattu.

Kaiken kaikkiaan nuorilta saatu palaute ja ohjaajien itsearviointi kannustavat tämäntyyppisen toiminnan järjestämiseen ja jatkokehittämiseen.

Last modified: 26.10.2023

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *