Tarina lahjaksi

Uutinen, Yleinen

Kertomus kastematokäärmeestä, viisaasta hevosesta Emmasta, paksuista jaloista…

Tarina lahjaksi -sadutusprojektin ensimmäisessä tapaamisessa Myllypuron Seniorikeskuksen seniorit kertoivat ja Stadin ammattiopiston sosiaali- ja terveysalalla opiskelevat ammattilukiolaiset muistiinmerkitsivät tarinoita, joiden avulla voi kurkistaa vanhempien sukupolvien lapsuusaikaan.

Keräämänsä kertomukset opiskelijat työstävät lukion luovan ilmaisun ja kirjoittamisen kurssilla tarinakirjaksi. Ammattilukion äidinkielen opettaja Sanna Ravi kertoo, että projektissa yhtyvät luontevalla tavalla monet lukion opintosuunnitelman ja ammatillisetkin tavoitteet, muun muassa medianlukutaito, kirjoittaminen ja ryhmätyötaidot.

Kuva seniorikodista, jossa etualalla pöydän ääressä opiskelija kuuntelee asukkaan kertomusta. Taustalla näkyy muita seniorikodin asukkaita ja opiskelijoita.

Kuva: Sanna Ravi

– Mutta arvokkainta tässä projektissa on kuitenkin vuorovaikutus, ylisukupolvinen kohtaaminen, arvioi Ravi.

Samaa mieltä ovat myös projektiin osallistuvat ammattilukion 1. vuosikurssin opiskelijat, joiden seuraava harjoittelujakso hoito- ja huolenpito tulee olemaan vanhustyössä. 

– Oli todella kiva kokemus saada tutustua vanhempiin ihmisiin, kuulla kuinka erilaista heidän sukupolvellaan elämä oli lapsuudessa ja nuoruudessa, kuvaavat projektiin osallistuneet opiskelijat Varpu, Kelly ja Nea.

DIGISTI-hankkeessa Haaga-Helia AOKK sparraa opettajien uudenlaista yhteistyötä. Opiskelijat pääsevät työelämän oppimisympäristöihin, joissa oppiaineiden sisällöt ja tavoitteet saavat syvemmän merkityksen. Lukion äidinkielen kurssin toteutuminen Seniorikeskuksessa sadutus-menetelmällä on tästä hyvä esimerkki. Vuorovaikutustaidot monipuolistuvat luontevassa ympäristössä ja digitaaliset taidot vahvistuvat tarinakirjan tuottamisessa. Tarina lahjaksi -projekti tuotti paljon hyvää mieltä niin opiskelijoille kuin Seniorikeskuksen asukkaille.

Last modified: 21.9.2022